Elek altı çay olarak bilinen bu çay, çay hasadının gerçekleşmesinden sonra çay yapraklarının tüm üretim aşamalarından geçtikten sonra en son aşama olan tasnif(elekleme) aşamasında hiçbir eleğin üzerinde kalamayarak eleğin altına düşen çayın en ince yapraklarının olduğu haldir.

Rize’de özel olarak üretilen elek altı çayı, tek başına içildiğinde yoğun ekstrat ve aramo vereceği için en doğru kullanımı 1 numaralı çay ile karıştırılarak bir harman elde etmektir. Elek altı olarak satılan çaylar işini doğru, dürüst yapan firmalar tarafından bu şekilde üretilmektedir. Fakat her paketin üzerinde elek altı yazan çay ne yazık ki elekaltı çay değildir.

Elek altı çay eleğin altında kalan çayın en değerli yaprakları alınıp oksidasyon aşamasına tabi tutulup kurutma işlemi yapılarak elde edilir. Elek altı çay satın aldığınızda ekstratı yüksek yoğun aroma değerine sahip parlak deme sahip çöpsüz, lifsiz, selülozu düşük bir değerde çay içmiş oluyorsunuz.

Sitemiz üzerinden kalitesi tescilli, analiz sonuçlarında 32 üst barem olan ekstrat değeri sonucu 31.62 çıkan elekaltı çayımızdan sipariş verebilirsiniz.

Elek Altı Çay Nasıl Demlenir?

Tüm çaylar aynı şekilde demlenir ve sadece bir iki püf noktası vardır. Öncelikle içmediğimiz suyla çay demlemeyeceğiz suyumuzun kalitesi ne kadar yüksek olursa çayda o kadar iyi olur. İlk aşamada suyumuzu kaynatıyoruz.  Kaynamış olan suyu demliğe biraz yüksekten döküyoruz ki su havadaki oksijeni alıp demliğe düşsün. Sonrasında suyun üzerine yeterli miktarda (4-5 gram çay, 100 ml su) siyah çayımızı ekliyoruz. 15-18 dakika arası demlemeye bırakıyoruz. 

2 Numara Çay Ne Demek?

2 numara çay elek altı yapraklarından sonraki en değerli çaydır eleğin üstünde kalan en ufak yapraklardan oluşur. Elekaltı çaya kıyasla biraz daha kalın yaprakların oluşturduğu bu çayın içimi biraz daha serttir. Klasik çayımızda 2 numaralı çay yapraklarını kullanmaktayız. Çayda toz oranı oldukça önemlidir biz çaylarımızı iki kez filtreleyerek toz barındırmıyoruz. Genelde çöplü kalitesi düşük çaylarda toz kullanılarak yoğun bir aramo verilir. Bu çaylar çok çabuk acıyarak, bulanıklaşır ve içimi ağırdır, mideye rahatsızlık verir.

 

Bir Demliğe Kaç Kaşık Çay Atılır?

100ml suya 5gram çay atılması gerekmektedir.

Mayıs Çayı Nedir?

Mayıs çayı toprağın o sene verdiği ilk hasat çayıdır. O nedenle en verimli, besin değeri en yüksek çaydır. Mayıs çayının bu özellikleri lezzetinede, dem verme oran(ekstrat) değerine de yansımaktadır. Mayıs yani ilk hasat çayı sonraki sürümlerden çok daha iyi bir lezzet ve besin değerine sahiptir. Örnek olarak mayısda bir çay 34 ekstrat değerine sahipken sonraki sürümlerde 32 – 30 a kadar düşebilmektedir.

 

Similar Posts

Bir yanıt yazın