Mükemmel Çay Nasıl Demlenir?

 

ÖNEMLİ NOKTALAR

  • Demlik.
  • Kulanılan Su.
  • Isı.
  • Demleme süresi.
  • Çay su oranı.
  • Çay

 

Demlik

Demliklerde en iyi seçim çay araştırma merkezi laboratuvarlarında yapılan sonuçlarla alüminyum demllik olduğu kanıtlanmıştır. Fakat alüminyum demliklerin kalın olanları tercih edilmelidir.

İkinci sırada porselen demlik gelmektedir.

Bakır veya demir döküm demlik kesinlikle kulanılmamalıdır çünkü bu materyaller ısıyı iyi ilettikleri için suyun fazla ısınmasına ve çayın yanmasına sebebiyet verebilirler.

Kullanılan Su

Kullandığımız su içme suyu olmalıdır. İçmediğimiz, kireci yüksek, klorlu, ph derecesi yüksek veya düşük suları kullanmamalıyız.

Ph derecesi yüksek sularda dem suya geçmez. Düşüklerde ise aramo geçmez ve lezzetli bir çay elde edemeyiz.

Ph derecesi nötr yani 7’ye yakın suları tercih etmeliyiz.

Isı

Suyu kaynatıp demliğimize aldıktan sonra suyu kaynatmamalıyız su kaynama noktasında durmalı yani 98 veya 96 derecelerinde.

Çünkü su kaynadıkça içindeki oksijen kaybolmakta ve suyun lezzetide çayın suya dem ve aramo verme kabiliyetide düşecektir.

Ayrıca suyu demliğimize alırken yüksekten dökmeliyiz ki kaynerken kaybettiği oksijeni havadan geriye alabilsin.

Demleme Süresi

Çoğu yerde 12-15 dakika gibi demleme sürelerini görmüş olabilirsiniz ama esasen Karadeniz yani Rize çaylarında çayın geçirdiği işlemler dolayısıyla bu süreyi 18-20 dakika arasında tutarsak çok daha iyi olucaktır.

Rize çayları geç demlenip geç bayatlayacak şekilde üretim proceslerinden geçmektedir.

Çay Su Oranı

Çay su oranı her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir. Bu oranı azaltıp hafif içimli çay elde edebilirsiniz ama yukarısına çıkmamanız gerekmektedir. Çünkü çayınız suyu fazla çekecek çayınızın tamamı suya geçemeyecek çay ağır ve acı tatlara sahip olucaktır. Yani bir ekmek düşünün içerisine 1 kavanoz reçel sürerseniz yiyemeyeceğiniz kadar şekerli olur.

Çay

Çayda en başta önemli olan 3 kısım vardır nem oranı, selüloz miktarı ve ekstrat derecesi. Çayın içerinde gözünüzlede görebileceğiz selülozik(odunsu) parça miktarı olmamalıdır. Bu çayın sap kısmıdır aromatik özelliği ve besin değeri düşüktür çayda ne kadar fazla bulunursa kaliteyi o kadar düşürür. Çaysepeti markası olarak selüloz miktarı olabilecek en seviyeye inecek şekilde çaylarımızı üretmekteyiz.

Nem oranı gözünüzle göremeyeceğiniz nem miktarı çayın kalitesini doğrudan etkilemekte çayı veya herhangi bir gıdayı bozan şey nem miktarıdır. Paketlerimizde kilitli doypack kullanmaktayız ve demlik poşet şeklinde çaylarımızı hazırlayarak nemi en düşük seviyede tutmaya çalışmaktayız.

Ektrat(suda çözünme oranı) çayın suya dem verebilme kuvvetide diyebiliriz. Çay ne kadar iyi fermante olmuş ve fabrikadaki işlemleri sorunsuz bir şekilde yerine getirilmişse selüloz oranı düşük tutulmuş ve yaprakları ince olan elekaltı kısmından veya 1 – 2 numaralı çaydan elde edilmişse ekstrat değeride o kadar yüksek olur.

 

Mükemmel Çayı Demleme

İlk olarak suyumuz kaynatıyoruz. Suyumuzun ph derecesi 7 ye yakın ve içme suyu olmalıdır.

Kaynattığımız suyumuzu çayımızı demleyeceğimiz kalın alüminyum demliğimize alırken biraz yukarıdan düküyoruz ki suyumuz kaybettiği oksijeni geri alabilsin.

Sonrasında ocağımız altı kısık bir şekilde suyu kaynatmayacak ve 98 dece sıcaklığında tutacak şekilde ısı veriyoruz.

Eklediğimiz suyun üzerine suyun 4’te 1’i (4 su bardağı suya 1 su bardağı çay) olacak şekilde çaysepeti elekaltı çayımızı ekliyoruz.

Çayımızı 20 dakikalık demlenme süresinde demlenmeye bırakıyoruz.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın